neděle 5. listopadu 2017

Podzimní pečení - linecký koláč s jablky

Ahoj holky,

dneska Vám přináším první ze slíbených receptů - podělím se s Vámi o náš oblíbený linecký jablečný koláč, který v naší rodině tak nějak značí podzim a vlastně v tomto období jej pečeme velmi často. Recept to je jednoduchý a zvládnou jej i ty z Vás, které s pečením příliš nekamarádí.


Co k pečení budete potřebovat? Dávka surovin je vypočtena na větší formu z Ikeyi o průměru cca 35 cm.
  • 250 g hery
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 8 větších jablek
  • skořice
  • trochu tuku a hrubé mouky na vymazání formy 


Do mísy nasypeme mouku, cukr, na kosticky nakrájenou změklou heru a vejce. Vše v rukou prohněteme v hladké těsto, středně husté konzistence. Těsto se zpracovává lehce a rychle, ale po zpracování je třeba těsto nechat odpočinou cca 60 minut v ledničce.


Jablka ostrouháme od slupky a nakrájíme je na malé kostičky. Na pánvi si rozpustíme trochu hery, nebo másla (prostě jaký tuk máte) a jablka na něm trochu podusíme než změknou. Záleží na Vás, jak máte rádi sladké, my preferujeme kyselejší, proto už jablka nepřislazuji, jen k nim přidám trochu skořice. Opět od oka, podle toho, jak má kdo rád (přidávám cca 4 čajové lžičky). Jablka dusím cca 8 min, musí být měkkší, ale nesmí se rozpadat.

Těsto si rozdělíme na dvě části, na měnší cca 1/3 na vrchní mřížku a zbývající 2/3 na celou plochu koláče. Do předem vymazané a vysypané formy vložíme těsto, které musí být větší než forma, aby bylo možné vytvořit vyvýšený okraj. Spodní část těsta na několika místech propíchám vidličkou, aby se upeklo rovnoměrně a nedělaly se v něm při pečení bubliny. Na těsto navrstvím jablka a pak už jen jednoduše navrch pokladu mřížku a uhladím její okraje.


Peču na 180°C, asi po dobu 30 minut do zlatova.

A když už máte upečeno, nezbývá jen počkat než koláč vychladne a můžete si jej vychutnat s čajem a něčím příjemným ke čtení. Pokud Vám ovšem jablka příliš nechutnají nebo jen chcete obměnu koláče, určitě se nespletete s rybízovou nebo nějakou další kyselejší marmeládou.

Pečete rády? Těšíte se na další recepty?

M.

3 komentáře:

  1. Tak ten by mě určitě mooc chutnal, mňam!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je recept přímo pro mě. Jednoduchý na přípravu a jednoduchý na ingredience, to já potřebuji protože pečení je moje noční můra a jsem schopna ledacos zkazit. Super recept.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat