čtvrtek 21. listopadu 2013

Nejlepší ořechový dort na světě

Ahojky,

dneska jsem procházela fotky z poslední rodinné oslavy a to z oslavy narozenin mojí neteřinky, která měla před pár dny už 2 ročky. Při téhle příležitosti mne napadlo, že by bylo fajn se s Vámi podělit o jednoduchý recept na ořechový dort, který nesmí na žádné naší oslavě chybět.

Už bez jedné myšky :-)
Ořechový dort

Na dort budete potřebovat suroviny, které najdete v každé domácnosti a můžete si dort upéci za chvíli. Na vyšší kruhový dort o průměru 30 cm budete potřebovat:

8 ks vajíček,
14 dkg cukru krupice,
8 dkg mletých ořechů (záleží podle obliby každého - já používám vlašské),
8 dkg hrubé mouky

Postup
  • zapneme si troubu a necháme ji vyhřát na 180°C,
  • oddělíme si bílky od žloutků,
  • z oddělených bílků si vyšleháme pevný sníh, 
  • dále ze žloutků a cukru vyšleháme světlou pěnu,
  • do vzniklé pěny pomalu vmícháme bílkový sníh,
  • vznikne nám řidší hmota, kterou zahustíme promíchanými ořechy s moukou,
  • nakonec těsto nalejeme formy, kterou před tím vymažeme a vysypeme hrubou moukou,
  • dort pečeme přibližně 40 min.
7. narozeninky od synovečka (foceno mobilem)

Pařížská šlehačka

Jako krém se nám nejlépe osvědčila pařížská šlehačka, kterou lze koupit jako polotovar, který je třeba pouze vyšlehat, ale já si pařížskou šlehačku vařím sama. Na pařížskou šlehačku na jeden větší dort potřebujeme:

2 kelímky smetany ke šlehání
120 - 200 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa (množství zvolíme podle toho, kdo má jak rád hořkou šlehačku - já doporučuji střed, tak 160 g)

Postup
  • pařížská šlehačka se dělá na vodní lázni, takže je buď nutné mít hrnec na mléko s prostorem na vodu, nebo stačí skleněná mísa a hrnec s vodou,
  • v hrnci nechám vařit vodu a do mísy, která pasuje přesně do obvodu hrnce nalámeme čokoládu na čtverečky a zalejeme částí smetany, tak aby byla čokoláda úplně ponořena,
  • za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit,
  • když je směs čokolády a smetany pěkně propojená, přidáme zbývající smetanu, promícháme a necháme vychladnout,
  • vychladlou šlehačku je dobré nechat přes noc v lednici a teprve druhý den ji vyšlehat 


Na běžné posezení u kávy dělám dort pouze obalený ořechy a ozdobený zbytkem pařížské šlehačky, ale na oslavy dětí nebo na významnější příležitosti si vždycky pohraju s marcipánem a dort buď celý potáhnu nebo vymyslím aspoň marcipánové figurky nebo celý dort do tématu oslavy nebo oblíbené věci, hračky, knihy apod. 



A jak jste na tom s pečením Vy? Baví Vás nebo radši vaříte?

M.

5 komentářů:

  1. To je uzasny, zavidim sikovnost. Nebyl by navod na marcipan a jak s nim pracovat? Delala jsem ho jednou i barvila a byla to katastrofa:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych řekla pravdu, tak poprvé to taky nebylo ono. Ověřený recept na potahovku "falešný" marcipán mám, ale další pečení (mimo vánoční cukroví) mne čeká až v lednu. Počkáš si na fotodokumentaci nebo ti mám poslat aspoň návod mailem?

      Vymazat
  2. No páni !! Tak tohle jsou fakt luxusní dorty !! :) Bylo mi jasné, že děláš pěkné dorty, ale tohle je fakt boží !! :) Jonášek s Aničkou mají super tetu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi fakt úplně zlatá :-) díky za pochvalu, ale nevětší dort v historii mne teprve čeká na tu stovku, která bude v lednu :-D

      Vymazat